Blog Pena Hijau : Hijaukan Bumi Allah

Laragon


Bagi web developer mungkin sudah biasa dengan XAMPP, WAMP dan lain-lain untuk tujuan pembangunan web. Sama seperti XAMPP, Laragon adalah aplikasi pembangunan yang pantas dan berkuasa untuk PHP, Node.js, Python, Java, Go, Ruby. Ia pantas, ringan dan mudah digunakan.

Laragon sangat sesuai untuk membina dan mengurus aplikasi web. Ia memberi keutamaan kepada prestasi dan direka bentuk agar stabil, sederhana dan fleksibiliti. Laragon sangat ringan dengan penggunaan teras binari kurang dari 2MB dan RAM kurang dari 4MB semasa dijalankan.

Antara ciri-ciri Laragon :
 • Pretty urlsMenggunakan app.oo bukannya localhost/app.
 • Mudah alih
  Anda boleh memindahkan folder Laragon (ke cakera lain, ke komputer lain, sync ke Cloud, ...) tanpa sebarang kebimbangan.
 • Terisolasi
  Laragon mempunyai persekitaran yang terpisah daripada OS anda menjadikan sistem anda bersih/tidak terusik.
 • Mudah Dioperasi
  Tidak seperti yang lain, Laragon membuat konfigurasi untuk anda. Laragon mempunyai fungsi auto konfigurasi untuk semua perkara yang rumit. Sebab itu, anda boleh menambah PHP versi lain, Python, Ruby, Java, Go, Apache, Nginx, MySQL, PostgreSQL, MongoDB, ... dengan mudah.
 • Moden & Berkuasa
  Laragon sesuai untuk membina aplikasi web. Anda boleh menggunakan kedua-dua Apache & Nginx kerana yang telah diuruskan sepenuhnya. Selain itu, Laragon menjadikan sesuatu perkara lebih mudah:
  Ingin mempunyai CMS Wordpress? Hanya 1 klik.
  Mahu tunjukkan projek anda kepada pelanggan? Hanya 1 klik.
  Ingin mengaktifkan / melumpuhkan PHP extension? Hanya 1 klik.

Post a Comment

0 Comments